Øvrige knæskader

Ved mindre vridskader, hvor det umiddelbart ikke ser ud til at det forreste korsbånd eller meniskerne er kommet til skade, kan der ofte være tale om en forstuvning af et sideledbånd (kollateralt ligament). Sideledbåndene sidder på hver side af knæet hvor de hæfter på lårbenet og underbenet og er med til at sikre og stabilisere knæet ved sidebevægelser. Desuden findes flere andre strukturer i og omkring knæet som kan have taget mindre eller større skade efter vrid i knæet. 

Den typiske mindre vridskade

Isolerede skader på sideledbåndene sker som oftest på det inderste ledbånd (på indersiden af knæet). Skaden sker som oftest ved at man bliver ramt på ydersiden af ​​knæet (for eksempel i en tackling), hvorved ledbåndet på indersiden kan blive overstrakt når det skal modstå den pludselige bevægelse indad i knæet. Omfanget af skaden på sideledbåndet afhænger af selve skadesituationen (f.eks. den kraft og bevægelse som knæet skulle modstå). I nogle tilfælde kan sideledbåndet blive revet helt over –  dette forlænger genoptræningsperioden efter skaden. Uanset omfanget af skaden på sideledbåndet (og/eller andre strukturer) vil operation sjældent være aktuelt ved disse former for vridskader og træning vil næsten altid være første led i behandlingen.

Behandling efter mindre ledbåndsskader i knæet starter med den akutte fase med gradvis tilbagevenden til tidligere niveau. Målet med genoptræningen er at genopbygge styrke, bevægelighed, balance og knækontrol. Ved mindre skader er man som regel tilbage på tidligere niveau inden for 9-12 uger. Hvis f.eks. sideledbåndet er revet helt over, så er behandlingsperioden dog noget længere.