Mindfulness

Forskning viser, at mindfulness gør en masse godt for vores mentale trivsel.

Når vi er opmærksomme på, at vi er en del af livet, der går op og ned, ser vi også, at tingene forandrer sig. Både når det går skidt, og når det går godt. Så bruger vi ikke energi på at holde fast i noget – eller skynde os væk. 

Man er i nuet med både tanker og følelser, som det er i det her øjeblik. Mindfulness inviterer til, at vi skal forholde os til nuet på en måde, hvor vi ikke dømmer og evaluerer. Nuet er på mange måder den eneste virkelighed der eksisterer – ja, fortiden har været der, men fortiden, det er en erindring og fremtiden, den er her ikke endnu.

Når du forholder dig til, hvordan du har det lige nu og her – og ikke til hvordan, du burde have det eller ville ønske, du havde det – så er du mindful!
Hjernen er skabt til at producere tanker. Ca. 60.000 tanker flyver gennem hovedet hver eneste dag. Det er ikke noget, vi selv kan styre. De kommer, uanset om vi vil det eller ej.
Når man får en skade er det ikke blot et problem i forhold til ens fysiske formåen men i høj grad også en belastning i forhold til hele den måde man opfatter sig selv på. Det der ofte sker ved smerteproblematikker og psykiske belastningsreaktioner som fx sorg, angst og depression er, at det igangsætter en kaskade af negative tænkning som i og for sig bare forværre symptomerne.

Ved hjælp af mindfulness øvelser kan vi få redskaber til at ”dæmpe støjen” fra fx bekymrende og negative tanker og ikke nødvendigvis at lade os rive med af de tanker, der popper op.

Vær til stede i nuet

Mindfulness handler ikke om at stoppe tankerne. Eller om at tømme hovedet for tanker. Men om at være bevidst, opmærksom til stede i nuet og forholde os nysgerrigt og venligt til de tanker der kommer, uanset hvad der dukker op.

Som udgangspunkt gør man i mindfulness brug af et fokuspunkt – et anker til at bryde tankestrømmene og bevare en opmærksomhed i nuet.

Fokuspunktet kan være alt – dufte, underlaget under vores fødder eller lyde men er i mindfulnessøvelser ofte åndedrættet. Ved at rette din opmærksomhed mod et bestemt fokuspunkt som fx åndedrættet kan du blive bevidst om, hvornår din tanker vandrer afsted. Hver gang opmærksomheden vandrer, så bringer du den bare stille og roligt tilbage. Det gør du, lige så mange gange det er nødvendigt. Vandrer dit fokus væk 10, 20 eller 30 gange, så vender du bare tilbage til åndedrættet lige så mange gange. Det er ikke noget problem. At vende tilbage til dit fokuspunkt igen og igen og igen er lige præcis dét, som mindfulness handler om. Det at vende din opmærksomhed tilbage til åndedrættet, kan være en måde at bryde tankestrømmen og modstå det behov, vi har for at ting skal fikses med det samme. De vigtige tanker skal nok komme tilbage igen, så vi behøver ikke at tænke dem færdig, lige mens vi laver mindfulness-øvelsen her. Der øver vi os i lige at lade dem vente lidt.

Tag mindfulness med på farten

Mindfulness teknikkerne behøver ikke at være noget, du bare anvender derhjemme i en stol med en guidet stemme i ørerne. 

Hverdagen er fuld af oplagte muligheder til at øve sig i at være nærværende og til stede i nuet. Det kan være på en gåtur med hunden, i køen i Netto, eller på en cykeltur i regnvejr, hvor du lige stopper op, lytter til lyde eller tæller din vejrtrækning. 

Måske du vil opleve, at det er behageligt at være opmærksom på at være lige der, hvor du er. Hvor du minder dig selv om glæden og roen ved bare at være til stede i nuet. Det er der, du begynder at gøre en lille forskel i dit liv. Når du bliver opmærksom på, hvordan du reagerer, og opdager, at det måske er muligt at vælge at reagere på en anden måde.

Og husk, at mindfulness er træning for dit sind og din mentale tilstand, og lige som træning af kroppen kræver det, at man øver sig mange gange og holder træningen ved lige for at få noget ud af den. Desuden er det lige som med fysisk træning, at nogle gange går det rigtig godt og andre gange kan man have svært ved at mærke, at det flytter sig.