Kort om meniskerne

Meniskerne i dit knæ udgøres af 2 halvmåne formede bruskskiver. De er placeret på hhv. ydersiden og indersiden af knæleddet mellem den store lårbensknogle og underbensknoglerne. Deres primære funktion er at absorbere og fordele belastningen på knæleddet når man bevæger sig.
Meniskerne kan blive udsat for skade ved kraftige vrid på knæet ifm. landinger eller pludselige retningsskift. Særligt situationer ifm. sport med mange hop, landinger og pludselige retningsskift kan udsætte meniskerne for skade.
En pludseligt opstået skade på meniskerne vil typisk resultere i smerter, hævelse og problemer med at bøje knæet fuldt. Derudover vil man også kunne opleve en fornemmelse af at knæet ”klikker” og/eller hager sig fast når man prøver at bøje det.

Behandling af meniskskade

Behandlingen af meniskskader varierer efter omfanget af skaden. I nogle tilfælde kan der være tale om en mindre menisk skade som ikke medfører nedsat bevægelighed eller aflåsninger af knæet. I andre tilfælde vil man have mere udtalte symptomer, som netop smertefulde aflåsningstilfælde af knæet i bestemte positioner. Typisk vil man anbefale en operation af meniskskaden i de tilfælde, hvor du oplever tilbagevendende og smertefulde aflåsningstilfælde i knæet efter menisk skaden – dette er den stærkeste indikator for at du muligvis har behov for en operation. Da alle forløb med menisk skader er forskellige, kan man dog ikke med sikkerhed sige hvad der er den bedste behandling for netop dig. 

I videoen kan du høre Professor Jonas B. Thorlund og Professor Søren T. Skou fortælle mere om menisk skader, behandlingen af disse, gennemgå de nyeste forskningsresultater på området, samt give gode råd til hvordan du kan forholde dig til din skade og muligheder for behandling. 

Beslutningen om du skal have en operation eller ej

Nyere forskning der har sammenlignet en strategi med tidlig operation og efterfølgende genoptræning med genoptræning først med mulighed for senere operation viser at hvad enten du bliver fordelt til at modtage operation først eller genoptræning først med mulighed for senere operation, så ser det ud til at effekterne af behandlingen er meget sammenlignelige. Med andre ord, så ser det ikke ud til at du vil opleve yderligere smertelindring og forbedring af funktion, hvis du bliver opereret for din menisk skade sammenlignet med hvis du i stedet for vælger en strategi med genoptræning og patientuddannelse som første og primære led i behandlingen, med mulighed for at vælge operation senere.

Inden du beslutter dig for valg af behandling efter din menisk skade, er det vigtigt at du gør dig følgende overvejelser:

  • Det ser ikke ud til at være mere effektivt at få foretaget en meniskoperation sammenlignet med træning og uddannelse (med mulighed for senere operation ved behov)
  • Både operation og træning og uddannelse giver vigtige forbedringer af dine knæsymptomer og funktion
  • Du kan derfor vælge mellem 2 forskellige behandlinger (operation først eller træning først) med sammenlignelig, god effekt
  • Det er vigtigt at du grundigt overvejer, hvilken behandling du foretrækker, og at du samtidig er opmærksom på, at træning og uddannelse som første behandling er et godt alternativ til operation for de fleste

Yderligere generelle spørgsmål du bør stille dig selv:

  • Har jeg al den information jeg har brug for?
  • Hvad er mine mål?
  • Hvad er mine værdier?
    • Tid med børnene, spil med venner
  • Hvad er risici og hvordan opvejes disse ved at få operation nu?
  • Bliver der lyttet til mig og mine behov?
  • Har jeg fået nok tid til at beslutte mig i?

Tilbagevenden til sport og risikoen for yderligere skade på knæet

Der er stadig begrænset med viden på hvor udsat man er for at få en ny skade, når og hvis man vender tilbage til sport efter en meniskskade. Generelt kan man sige at knæet er mere udsat for skade når man dyrker sport og en tilbagevenden til sport vil naturligt øge risikoen for yderligere skade på knæet. Tilbagevenden til højintens pivoterende sport (f.eks. fodbold eller håndbold) er forbundet med større risici end f.eks. almindeligt løb lige ud. Når knæet i forvejen har været skadet, er risikoen for en ny skade samtidig højere.

Det er ikke unormalt at man ikke vender tilbage til samme niveau af sport eller fysisk aktivitet efter større knæskader, herunder meniskskader. Her er det dog vigtigt at påpege at der kan være mange andre grunde end netop knæets tilstand som gør at man ikke vender tilbage til samme niveau af sport eller fysisk aktivitet. 

I videoen har du hørt forskerne Jonas B. Thorlund og Søren T. Skou fortælle om deres forskning i meniskskader. Billedet her er en infografik, der kort opridser de vigtigste baggrunde, metoder og fund fra forskningsstudiet, der forkortes DREAM. 

Studiet er publiceret i det anerkendte tidsskrift NEMJ Evidence. 

Typisk tidslinje for undersøgelser ved større knæskader