Den ikke-fysiske side af knæskaden

En sportsskade sætter sig ikke kun fysisk hos den skadesramte. Vi kan opleve en række psykologiske belastningsreaktioner, fordi vi oplever at blive hæmmet i at leve det liv, vi gerne vil, og tidligere har kunnet, leve. Her på siden kan du læse nærmere om de typiske belastningsreaktioner, og du kan komme videre til hjælpeværktøjer, såsom ACT, Acceptance and Commitment Therapy, og mindfulness.

Typiske psykologiske belastningsreaktioner

Skader hos unge idrætsudøvere som medfører en længere pause fra sporten kan medføre en række psykologiske belastningsreaktioner så som angst, depression, tristhed, frustration og social tilbagetrækning. For nogle kan en sådan skade svare til et tab på linje med at miste job, venner el­ler familie. Man mister identitet, socialt netværk og rytme i hverdagen. 

Kan være rettet mod sig selv eller omgivelserne og kan være knyttet til en følelse af uretfærdighed eller misundelse over at være begrænset i sin træning/sport. Det er ikke ualmindeligt at en skadet idrætsudøver får svært ved at se og høre om andre der træner og konkurrerer. Det kan betyde at man trækker sig fra det træningsfælleskab, som man før var en del af.

Kan opstå som følge af det tomrum der opstår, når den tid man før brugte på træning, konkurrencer og træningsfælleskaber nu helt eller delvist skal fyldes ud med noget andet, uden at det var ens eget ønske.

Kan både handle om angst for at miste sin fysiske form og identitet men kan også omhandle angsten for nye skader, eller for at smerterne aldrig går væk.

Kan komme til udtryk som nedtrykthed, manglende energi, nedsat initiativ og manglende tro på sig selv og fremtiden.

Psykologiske belastningsreaktioner kan have betydning for smerteoplevelsen ved en skade. Smerter er ikke kun relateret til selve vævsskaden, men påvirkes også af vores erfaring fra eventuelle tidligere skader, vores tanker og tro på hvad der er sket og bekymringer over hvad der kommer til at ske. Ofte igangsætter psykologiske belastningsreaktioner som vrede, tristhed angst og depression en kaskade af negativ tanker, som i sig selv kan være en vedligeholdende eller forværrende faktor for din situation. På den måde kan de psykologiske belastningsreaktioner have betydning for hvordan en skadesperiode udvikler sig.

Vigtigheden af erkendelse og accept

Det kan være vanskeligt at erkende og acceptere, at man er blevet skadet. 

Ikke kun i forhold til de fysiske konsekvenser men i høj grad også i forhold til de psykiske udfordringer der følger med. For selvom psykiske udfordringer er en naturlig del af livet, er de ofte vanskelige at håndtere. Og hvor der ofte er ganske meget hjælp at hente når det kommer til vejledning, behandling og genoptræning af de fysiske komplikationer i forbindelse med en knæskade, så er man ofte overladt til sig selv i forhold til håndtering af de psykiske udfordringer.

I den vestlige verden er vi omgivet af kulturelle myter om, at psykisk sundhed er at være positiv, glad og fuld af selvtillid, og når vi ikke er det, så skal det fikses. Vi er tilbøjelige til at bruge en masse energi på at kæmpe imod indre ubehagelige oplevelser, hvad enten de kommer til udtryk som stærke og overvældende følelser, selvkritiske tanker og vurderinger eller kropslige fornemmelser. Psykiske udfordringer opfattes som ”unormalt” og skal fjernes hurtigst muligt.

Men virkeligheden er nærmere, at jo mere vi prøver at kontrollere og undslippe vores indre ubehagelige oplevelser, desto mere opmærksomhed tiltrækker disse tilstande sig og desto større intensitet og fylde får de i vores liv. I vores intense kamp for at undgå/komme væk fra ubehaget kan vi komme til at glemme resten af verden og miste evnen til at se og fokusere på det som ellers giver glæde og mening for os og herved forstørrer vi problemerne yderligere. 
Gå videre til ACT terapiformen her og en beskrivelse af mindfulness og link til øvelser her.