Fremtiden efter knæskade
I mange tilfælde vil en større knæskade resultere i at man ikke rigtig formår at vende helt tilbage til det niveau af sport man har dyrket før skaden. Dette kan være en situation der kan tage noget tid at erkende og kan være svært at acceptere i starten. Hvis det viser sig at man ikke helt kan vende tilbage til tidligere niveau af sport eller fysisk aktivitet, er det vigtigt at man finder andre måder at holde sig aktiv på; f.eks. kan det være aktuelt at vælge en idrætsgren eller form for fysisk aktivitet, som belaster dit knæ i mindre grad. Dette kunne være en idrætsgren eller form for fysisk aktivitet som ikke indeholder vrid og pludselige retningsskift (som f.eks. ved håndbold og fodbold), da det ofte er disse former for idrætsaktiviteter som udsætter knæet for den største belastning og derved største skadesrisiko. Din fysioterapeut vil ofte være en god ressource ift. at hjælpe dig med at vælge en aktivitet som passer dig. Uanset hvad udfaldet er af din knæskade både på den korte og på den lange bane, er det vigtigt at du holder dig aktiv og i form for at sikre et sundt og stærkt knæ i fremtiden. Dette kan have stor betydning for din risiko for at opleve yderligere gener af dit knæ i fremtiden.
Hvis du har fået en korsbåndsskade eller en meniskskade kan du læse mere om de forskellige behandlingsstrategier og finde gode råd til hvad du skal overveje og tage stilling til inden du beslutter dig for hvilken behandlingsvej du vil gå (f.eks. operation eller ikke operation). Ved at overveje dine muligheder grundigt og tage stilling til fordele og ulemper ved forskellige behandlingsveje, vil du sikre at samtalen inde hos idrætskirurgen omkring valg af behandlingsvej på bedst mulig vis tager udgangspunkt i dine behov og præferencer.
Knæartrose
En skade på dit knæled som f.eks. en korsbånds og/eller menisk skade er forbundet med en væsentligt forøget risiko for at udvikle knæartrose (eller slidgigt i knæet) indenfor 10-20 år. Knæartrose kan beskrives som en tilstand i knæet, hvor der opstår en ubalance imellem de processer som reparerer vævet i dit knæ og de processer som medvirker til at noget af vævet i knæet nedbrydes. Denne ubalance inde i knæleddet ser ud til at forekomme uafhængigt at den behandlingsstrategi som man vælger efter knæskaden (operation eller træning). Tilstanden kan ofte lede til at man oplever smerte og ubehag ved brug af knæet i dagligdagen.
Hvad kan du selv gøre?
Det er dog vigtigt at være opmærksom på at selvom de strukturelle forandringer i dit knæ efter skaden synes mere eller mindre uafhængige af det efterfølgende forløb, så er det meget vigtigt at fremhæve at du selv kan gøre en indsats for at forhindre eller reducere risikoen for at disse forandringer i dit knæ kommer til at forårsage smerte, begrænse din funktion, eller på anden vis forhindre dig i at leve det liv du gerne vil.
Risikofaktorer for knæartrose
Typisk deler man risikofaktorer for knæartrose op i de faktorer som man selv har en indflydelse på (modificérbare risikofaktorer) og de faktorer som man ikke har en indflydelse på (ikke-modificérbare risikofaktorer).
Ikke-modificérbare risikofaktorer
- Køn
- Alder
- Tidligere større knæskade (korsbånds og/eller menisk skade)
- Genetik
Modificérbare risikofaktorer
- Muskelstyrke
- Kropsvægt
- Sport med høj fysisk belastning på knæ (f.eks. håndbold og fodbold)
- Erhverv med høj fysisk belastning på knæ
I denne sammenhæng er det vigtigt at fremhæve de ting du kan gøre noget ved (altså de modificérbare risikofaktorer). Især er det vigtigt at du fokuserer på at træne og vedligeholde muskelstyrken i dine ben og at du holder en sund kropsvægt.
I videoen kan du høre Fysioterapeut, Ph.d. og lektor, Jackie Whittaker fortælle mere om hvad du selv kan gøre for bevare et sundt og stærkt knæ, fri for smerte og andre begrænsninger efter en større knæskade.
Overvej følgende for give dit knæ de bedste forudsætninger i det lange løb
Det er aldrig for tidligt at tænke på din øgede risiko for udvikling af knæartrose
- Der er en række muligheder for dig til at reducere risikoen for at udvikle knæartrose
- Hav et vedvarende fokus på træning der styrker musklerne i dit ben
- Fokusér på vægtbærende øvelser under din træning/fysiske aktivitet
- Bevar en sund kropsvægt og undgå at tage for meget på i vægt
Tag kontrollen fra start af
- Tøv ikke med at opsøge hjælp når du har behov
- Det kan være at du ikke kan vende tilbage til den sport/fysiske aktivitet som du dyrkede før din skade – om end, dette kan være utroligt frustrerende, er det vigtigt at du ikke opgiver sport/fysisk aktivitet, men at du aktivt opsøger andre muligheder for dig at dyrke sport/fysisk aktivitet
- Her kan din fysioterapeut være en god støtte til at hjælpe dig med afsøge andre muligheder for dig.