Kort om det forreste korsbånd (ACL)
Det forreste korsbånd er et ledbånd inde i knæet som hæfter på den store lårbensknogle og en af underbensknoglerne. Sammen med det bagerste korsbånd, menisker, sideledbånd og muskler er det forreste korsbånd med til at sikre stabiliteten i knæet.
Skader på det forreste korsbånd (delvis eller komplet afrivning) opstår typisk ifm. sport der involverer kontakt, hop/landinger og pludselige retningsskift (f.eks. fodbold og håndbold). Skaden opstår ofte når knæet vrider mens foden ”står fast” i underlaget. Den pludselige skade på det forreste korsbånd ledsages typisk af smerter, hævelse og løsheds fornemmelser i knæet.
Behandling af skader på det forreste korsbånd
Behandlingen af din korsbåndsskade kan variere både efter omfanget af din skade og af hvor meget løshed du oplever i knæet og hvordan det påvirker din dagligdag. Hvis du har pådraget dig flere skader samtidig i dit knæ, f.eks. en forreste korsbåndsskade og skade på din menisk, så er det forbundet med et mere kompliceret forløb og evt. dårligere resultater af din behandling. Det ser ikke ud til at en operation påvirker dette. Uanset kan der ud fra en individuel vurdering blive anbefalet at du får foretaget en operation for at reparere beskadiget struktur i knæet, som kan volde dig problemer med bevægelighed og funktion. Det er desværre ikke muligt i den tidlige fase at spå om hvordan og hvor meget løshed du kan komme til at opleve. Derved kan vi ikke med sikkerhed sige hvad der er den bedste behandlings mulighed for netop dig.
I videoen kan du høre Professor Ewa Roos gennemgå den videnskabelige evidens bag genoptræning med eller uden operation og komme med gode råd og anbefalinger til hvordan du kan overveje dine muligheder for behandlingen.
Beslutningen om du skal have en operation eller ej
Forskning der direkte har sammenlignet tidlig operation med en strategi bestående af træning først med mulighed for senere operation hos unge aktive mennesker ser ud til at vise sammenlignelige resultater op til 10 år efter skaden. Altså er der gode grunde til at starte med træning først mens du løbende overvejer dit behov for en operation. Hvis du uanset ender med at blive opereret efter først at have afprøvet en periode med struktureret træning først, så vil denne rækkefølge af behandling ikke betyde at du får et værre forløb på sigt end hvis du blev opereret tidligt efter knæskaden. En indledende periode med træning først vil også give knæet tid til at falde til ro og øger styrken i knæet. Dette ser du til at forbedre resultaterne af din behandling på sigt.
Uanset vil dit knæ sandsynligvis ikke føles som før. Dette afhænger i større grad af selve knæskaden end det afhænger af den behandlingsvej som du vælger.
Bemærk dog at de akutte begrænsninger ved dit knæ (hævelse, nedsat bevægelighed, smerte) som du oplever i starten kommer ikke til at vare ved.
Når du skal træffe en beslutning om du vil opereres eller ej, så er det vigtigt at du grundigt overvejer relevante faktorer så som din alder, andre skader, samt dine planer for tilbagevenden til sport og type af sport (høj-intens pivoterende sport eller anden sport). Det er vigtigt at du får snakket løbende med din behandler eller dine behandlere om hvordan risikoen for en fremtidig skade formindskes. Fremfor alt, så er nogle af de vigtigste elementer at du er tilfreds og holder dig sund og glad – uanset om valget falder på operation eller træning som behandling.
Inden du beslutter dig for valg af behandling efter din korsbåndsskade, er det vigtigt at du gør dig følgende overvejelser:
- En operation foretages ikke for at afhjælpe dine aktuelle akutte begrænsninger i knæet – operationen foretages for at sikre den mekaniske stabilitet i dit knæled på sigt.
- Du har behov for genoptræning uanset for at sikre den dynamiske/funktionelle stabilitet i dit knæled. Dette kan opnås uden operation.
- Elite atleter tilvælger som regel operation. Her er det værd at bemærke at
- Sporten er deres job;
- De er mere villige til tage chancer;
- De har adgang til deres egen fysioterapeut og førsteklasses træningsfaciliteter stort set hele dagen;
- De er i meget god fysisk form før knæskaden.
- Der er eksempler på atleter som fravælger operation og vender tilbage til deres sport. Husk dog at de har den samme (udvidede) adgang til genoptræning hos deres egen fysioterapeut og at de også er i meget god fysisk form før knæskaden.
Yderligere generelle spørgsmål du bør stille dig selv:
- Har jeg al den information jeg har brug for?
- Hvad er mine mål?
- Hvad er mine værdier?
- Tid med børnene, spil med venner
- Hvad er risici og hvordan opvejes disse ved at få operation nu?
- Bliver der lyttet til mig og mine behov?
- Har jeg fået nok tid til at beslutte mig i?
Tilbagevenden til sport og risikoen for yderligere skade på knæet
Yngre, aktive personer har større sandsynlighed for at få en ny knæskade uanset valg af behandling (operation eller træning). Tilbagevenden til højintens pivoterende sport (f.eks. fodbold eller håndbold) er forbundet med større risici end f.eks. almindeligt løb lige ud. Typiske argumenter for at tilvælge en operation er ofte ønsket om at vende tilbage til sport eller fysisk aktivitet samt at forebygge yderligere skade på knæets strukturer, herunder menisken.
Dog ser det ud til at uanset valg af behandling (operation eller træning), så vender kun ca. halvdelen tilbage til samme niveau af sport eller fysisk aktivitet og risikoen for senere menisk skade er ikke mindre efter operation sammenlignet med, hvis man ikke bliver opereret. Det er her vigtigt at påpege at der kan være mange andre grunde end netop knæets tilstand som gør at man ikke vender tilbage til samme niveau af sport eller fysisk aktivitet.
Du kan læse nærmere om behandlingsvejene for knæskader på disse infografikker.