Smerter

Graden af smerte fra knæet er afgørende for hvornår du skal holde dit knæ i ro i løbet af din hverdag. På en skala fra 0 – 10 hvor 0= Ingen smerte og 10= Værst tænkelige smerte, skal du tage en pause når du oplever smerter over 5.

Med tiden vil du opleve at behovet for at skulle holde pauser i løbet af din hverdag vil blive mindre. Lige efter skaden er sket vil du derfor skulle forvente at holde mange pauser (måske 1 gang pr time), men vær opmærksom på at det er din egen vurdering hvornår smerteniveauet når over 5.

Pauserne i løbet af dagen skal bestå af:

  • Elevation – Læg dig ned med knæet hævet over hjertehøjde. Sov med knæet over hjertehøjde ved at folde en dyne sammen og ligge benet på den, hvis ikke du har en elevationsseng.
  • Kompression – Du har i skadestuen fået udleveret et støttebind som du skal have på døgnets 24 timer. Vær opmærksom på hvis du oplever føleforstyrrelser eller dine tæer bliver kolde. Så er støttebindet for stramt og du skal tage det af.
  • Is – Put is på knæet 10 min af gangen. 10 min på – 10 min af – 10 min på – 10 min af …. Fortsæt indtil smerterne er under 5. Brug en eller 2 isposer, afhængig af størrelsen. Isposen lægges uden på støttebindet for at undgå forfrysninger på huden. Hav gerne en ekstra ispose i fryseren klar så du kan skifte imellem de to for hvert 10. min.
    I 10 min perioden imellem is applikationen er det en god ide at blive liggende med benet hævet over hjertehøjde. Lav gerne ødemreducerende øvelser i mellemtiden(30 Fodvip – 30 Knæ eks/fleks – 30 bækkenløft).

Smertestillende medicin

De første dage efter skaden er sket kan det være nødvendigt at supplere med almindelig håndkøbssmertestillende medicin (f.eks panodil, pamol o.lign).

Vi anbefaler at undgå indtag NSAID præparater i den akutte fase da disse kan forstyrre den naturlige helingprocess (f.eks. ipren, ibuprofen, voltaren o.lign.).

Følg altid lægens anbefalinger og er du i tvivl så kontakt egen læge inden du opstarter et nyt præparat.

Hævelse

Det er helt normalt, at knæet hæver umiddelbart efter din knæskade. Hævelsen og den øgede væske i knæleddet opstår som en reaktion på at du har slået eller vredet knæet. Varigheden af reaktionen og denne øgede væske i knæleddet varierer meget efter omfanget af skaden. Sammen med smerter er hævelse en af grundene til at det typisk er vanskelligt at udføre en grundig undersøgelse af dit knæ i de første dage efter skaden. 

For at afhjælpe hævelsen skal du lave venepumpeøvelser i de første dage efter skaden. Du skal ligge med benet over hjertehøjde mens du vipper med foden, så lægmusklen skiftevis spændes og afslappes. Derudover skal du bruge en elastisk bandage som kompression omkring knæet. Generel bevægelse af knæet vil også hjælpe på hævelsen. Dog er det her vigtigt at du gør det indenfor smertegrænsen (se vejledning i dette ovenover) samt at dit knæ ikke hæver op efterfølgende. Dette er et tegn på at du har bevæget dig for meget.